Avtosedeži zagotavljajo varnost mlajših potnikov v vozilih, ki so udeležena v prometu. Mlajši potniki se smatrajo osebe, ki v višino merijo manj kot 1,5 m.

Varnost avtosedeži zagotavljajo potnikom, ki v višino merijo manj kot 1,5 m, z varnostnimi elementi. Njihov poglavitni namen in naloga je, da v primeru močnejšega pojemka, potnike, ki v višino merijo manj kot 1,5 m, zavarujejo pred nevarnimi posledicami z zadrževalnim sistemom.

Varnostni elementi, ki jih imajo avtosedeži niso posledica zgolj razvojnih, zakonskih, proizvodnih in drugih spodbud, ampak samega zavedanja varnosti. Avtosedeži so s pomočjo vse množice razvojnih spodbud doživeli nemalo varnostnih sprememb.

Varnost, ki jo imajo avtosedeži v samih lastnostih, pa je poleg predpisanih zAvtosedežiakonskih zahtev, zagotovljena tudi s pravilnim nakupom. Proizvajalci so se pri svojem razvojnem potencialu poleg zahtevanih varnostnih elementov zavedali tudi različnih okusov, potreb, funkcij in drugih lastnosti, ki jih kupci ob nakupu iščejo in zahtevajo. Same lastnosti med drugim pripomorejo k preprostejši izbiri. Lep primer so skupine, v katere so avtosedeži razvrščeni, s tem nam govorijo o okvirni primernosti za določenega otroka. Avtosedeži primerni za določenega otroka ustrezajo njegovi velikosti, teži in starosti. Največkrat so narejeni na podlagi fizičnih lastnosti širše populacije otrok. Kar pomeni, da vsem otrokom ne ustrezajo najboljše. Odločitev je v takem primeru prepuščena kupcem, med katerimi so največkrat starši. Odločitev o primernosti avtosedeža otrokovi velikosti, teži in starosti, bo v primeru starševske izbire nekoliko lažja, saj starši najbolje vedo kako je otrok velik in težek v primerjavi z vrstniki. Pri tem si bodo lahko pomagali tudi po nakupih drugih dobrin, ki so otrokom individualno prilagojene. V vsakem primeru pa je modro, da so avtosedeži pred nakupom preizkušeni v trgovini.  Preizkusiti je modro paleto lastnosti, ki se navezujejo tako na otroka, kot na uporabnost in praktičnost.

Poleg pravilnega nakupa, to je nakupu otrokovi starosti, velikosti in teže primerno, je varnost zagotovljena  z pravilnim nameščanjem avtosedeža v avto. Avtomobili zadnjih dvajset let imajo večinoma vgrajene sisteme za lažje privezovanje avtosedeža. V primeru, da kupujemo rabljen avto in imamo otroka je to dober pokazatelj ustreznosti avtomobila. Avtomobili, v katere se avtosedeži ne morejo pritrditi zlahka oziroma nimajo sistemov za preprosto pritrjevanje, naj ne sodijo v izbor. Na ta način bomo pripomogli k varnosti otroka. Zadnji korak je pravilno pritrjevanje. Avtosedeži znajo predvsem tistim, ki jih bodo prvič pritrjevali v vozilo, povzročati nekaj preglavic.  V pomoč pri tem nam bo zagotovo znal prodajalec, ki ima veliko izkušenj z avtosedeži ter njihovem pritrjevanju v vozilo.