Arnika je gorska rastlina, ki je zelo zdravilna in jo pogosto uporabljamo v zdravstvu in za zdravljenje. Gorska arnika spada v družino košaric, raste pa, kot pove že njeno ime, v gorah. Njena ostala imena v latinščini in nemščini pomenijo naslednje: gorska arnika, daje dobro in zel za zlom, pa nam povedo, da so gorsko arniko že v novem veku uporabljali za zdravljenje. Uporabljena je bila do te mere, da je danes že skoraj izumrla, zato je arnika sedaj zaščitena rastlina.

arnikaArniko je izredno težko vzgajati, zato so v Nemčiji uradno odobrili nasade in vzgojo severnoameriške bleščeče arnike, ki jo bodo uporabljali v zdravstvene namene. Gorska arnika je le ena izmed mnogih vrst arnik. Po svetu obstaja in raste več kot trideset vrst arnik, najbolj znane pa so travniške arnike, latinsko Arnica chamissonis, in gorska arnika, latinsko Arnica montana. Arnike se glede na vrste močno razlikujejo, vendar ne samo po videzu in območju kjer rastejo, vendar tudi po zdravilnih učinkovitostih in koncentracije zdravilnih snovi. Najbolj zdravilno učinkovite so gorske arnike, so pokazale raziskave, ostale vrste arnik pa imajo bolj šibko delovanje.

Arnike so značilne po svojih visokih zelenih steblih, ki lahko zrastejo v višino od dvajset do sedemdeset centimetrov visoko, steblo pa je dlakavo. Na vsakem steblu raste le en rumen cvet. Listi rastejo bolj pri talnem delu stebla, po obliki pa so rozetasti. Čas cvetenja za arniko je v pomladnih in poletnih mesecih, od meseca maja pa vse do avgusta.

Za zdravilno uporabo se uporabljajo cvetovi arnike, odtrgani in sveži ali posušeni cvetovi. Arniko najpogosteje najdemo rasti na travnikih, v gorah, na pašnikih in v visokih barjih po vsej Evropi in Severni Ameriki. Ponekod je arnika tudi zaščitena rastlina. Za več informacij o araniki in njenih zdravilnih učinkovinah pa obiščite spletno stran farmedica.si.