Na spletu lahko najdemo ogromno podjetij, ki imajo svoje strežnike in na njih nudijo gostovanje spletnih strani. Res je, da se s časom, število spletnih strani povečuje, in potrebujem vse več in več prostora za spletne strani, katere sploh niso uporabne, vendar jih ljudje kljub temu želijo imeti ker čutijo neko potrebo, da bi bili na spletu. Da pa se lahko pojaviš na svetovnem spletu pa potrebuješ gostovanje. Kakšno, je odvisno od vaših zahtev. Če ste zahteven človek, potem boste potrebovali takšen tip gostovanja, ki bo zapolnil vaše zahteve. Naprimer, če imate namen imeti spletno stran, kjer no ogromno vsebine, se pravi video posnetki, velike slike itd. potem boste potrebovali takšno gostovanje, katero vam bo ponudilo dovolj prostora na disku na strežnikih.

gostovanjeZa ljudi, oziroma podjetja ki pa nudijo gostovanje, pa je nujno, če želijo da so kvalitetni in boljši od drugih podjetij, ki se ukvarjajo z istim  poslom, da imajo ustrezen informacijski center. Najbolj pomembne so varnostne kopije. Če se nek disk pokvari, se lahko zgodi da veliko njihovih strank ostane brez svojih strani, brez možnosti obnovitve. Dobro gostovanje zadevo reši tako, da uporabi RAID diskovno polje, najbolj pogosteje je takšno, pri kateremu so podatki podvojeni na različnih diskih.

Gostovanje s takim sistemom pa še ni najbolj kvalitetno. Poskrbljeno mora biti tudi za napajanje. v primeru izpada elek. energije morajo strežniki še vedno delovati, zato je dobro da ima objekt dva vira napajanja, prav tako so dobrodošle UPS naprave in generatorji.

Vendar to še ni dovolj. Strežniki lahko prostor v katerem so, kar dobro segrejejo, zato je potrebno poskrbeti tudi za hlajenje.

Kako dobro je gostovanje, je odvisno od redundantnih povezav in naprav, obstaja tudi neka lestvica ki prikazuje kako kvalitetno je gostovanje glede na “Uptime”, se pravi, koliko časa je lahko njihova storitev nedosegljiva v enem letu. Vrednosti se gibljejo od ene minute do več ur.