Tina, mlada ženska v svojih srednjih dvajsetih, je nedavno doživela neprijetno izkušnjo z gnilim zobom, ki ga je zamenjal zobni nadomestek implantat. Kljub skrbi za svoje zobe in rednemu obiskovanju zobozdravnika se ji je v enem izmed zob pojavila globoka zobna gniloba. Bolečina je postajala vse hujša in oteževala je normalno žvečenje hrane. Po pregledu pri zobozdravniku ji je ta predstavil nekaj možnosti za rešitev problema, med drugim tudi puljenje gnilega zoba in nadomestitev z zobnim vsadkom.

Zobozdravnik ji je pojasnil, da je gniloba posledica kopičenja bakterij na površini zoba. Slaba ustna higiena, prekomerno uživanje sladkorja in nepravilno čiščenje zob so lahko nekateri od vzrokov za nastanek zobne gnilobe. V primeru, da se gniloba ne odpravi pravočasno, lahko bakterije prodrejo v globlje plasti zoba in povzročijo vnetje zobne pulpe, kar vodi do hude bolečine. Pri Tini je bila težava gniloba med zoboma, ki je bila manj vidna.

Implantat

Tina se je soočala z dilemo glede nadaljnjega zdravljenja. Po eni strani je želela ohraniti svoj naravni zob, po drugi strani pa ji je bilo jasno, da bi lahko z gnilim zobom le še poslabšala svoje zdravje. Zobozdravnik ji je predstavil možnosti za rešitev problema.

Rešitev, ki jo je Tini predlagal, je bila namestitev zobnega implantata. Zobozdravnik ji je predstavil postopek namestitve implantata, ki bi nadomestil izgubljeni zob. Tina je bila navdušena nad trajno rešitvijo, ki bi ji omogočala normalno žvečenje hrane in vrnila samozavest v njen nasmeh. Ko se je zanj odločila, je bil postopek namestitve razmeroma enostaven in neboleč. Zobozdravnik je najprej odstranil gnil zob in nato čez nekaj tednov vstavil titanov vijak (implantat) v kost pod dlesnijo. Ko se je implantat zacelil in se zrasel s kostjo, je bil nameščen še protetični
nadomestek (krona) na vrhu implantata. Krona je bila narejena iz cirkonija, ki je najboljši material.

Tina je bila nad rezultatom zelo zadovoljna. Implantat je bil odlična rešitev, saj je zamenjal izgubljeni zob in ji povrnil nasmeh. Ob rednem vzdrževanju in skrbi za implantat ji bo ta trajal dolgo časa in ji zagotovil estetsko in funkcionalno prednost.