Inštrukcije fizikeV šoli imam že dve leti težave s fiziko, saj je naš profesor bolj kot ne »nori znanstvenik«, ki ima očitno veliko znanja, predavati oziroma učiti pa ne zna, zaradi česar imamo mnogi slabe ocene. Ker sem si nazadnje prislužila grajo, so se moji starši odločili, da je čas za inštrukcije fizike, ki so dostopne na www.go-tel.si/instrukcije/fizika.php.

V kraju, kjer živim, skrbita za znanje fizike in matematike dva ponudnika. Prvi je še študent, in ko sem se obrnila nanj, mi je povedal, da me zaradi obilice lastnega učenja ne more sprejeti pod svoje okrilje, saj mu dovolj dela vzamejo že tisti, dijaki, katerim redno nudi pomoč. Tako sem se obrnila na drugega – ta je bil bolj všeč tudi mojim staršem, saj je njihovih let, poleg tega pa so veliko slišali o tem, za kakšnega strokovnjaka velja (zaposlen je nekje v elektrogospodarstvu). Morda je res strokovnjak, ampak … Po nekaj obiskih pri njemu se je hitro pokazalo, da gre za še enega »norega znanstvenika«. Gospoda je bilo sicer zelo zanimivo poslušati, saj očitno zelo veliko ve, ampak jaz sem dejansko hodila k njemu zato, da bi mi razložil šolsko snov in mi pomagal pri nalogah, ne pa zato, da poslušam o kozmičnih delcih in podobno. Inštrukcije fizike pri njem sem tako hitro zaključila, saj ni bilo prav nobenega napredka.

Bila sem precej razočarana, saj mi v šoli nikakor ni šlo, ter obupana, da ne najdem pomoči. Nato pa je mamina znanka naključno povedala, da hči njene prijateljice študira naravoslovje, in da tudi pogosto inštruira. Rekla sem si, da slabše kot je, že ne more biti, ter jo povprašala o tem, ali inštruira tudi fiziko. Rekla je, da lahko poskusi. Kljub temu, da je študentka naravoslovja in bo nekoč učiteljica tega predmeta na osnovni šoli, ima fiziko namreč rada in se ji zdi popolnoma jasna, če ti jo le kdo zna pravilno razložiti. Ja – ravno to sem potrebovala: da mi jo nekdo dobro razloži.

Za mojo inštruktorico so bile to njene prve inštrukcije fizike, zato je sama rekla, da ni
prepričana, kako ji bo šlo. Vendar sem sama že od prve ure naprej vedela, da ji gre odlično.
Vsemi je namreč razložila na razumljiv način oziroma »po kmečko« kot je sama rekla. Kadar
ni šlo drugače, mi je stvari narisala, ali pa si pomagala tudi s praktičnimi prikazi. Kljub temu,
da sem bila pri njen štirikrat, ni hotela sprejeti plačila, dokler nisva imeli dokaza, da je njena
pomoč res koristna – in sva ga: na naslednjem testu v šoli sem dobila minus štiri!

Bila sem izjemno vesela, prav tako pa tudi moji starši, zato smo se dogovorili, da bom imela
inštrukcije fizike pri njej tudi v prihodnje – vsakič, ko bomo v šoli jemali novo snov, ki je ne bom razumela. Včasih samo znanje predavatelja namreč še ni dovolj, da te lahko kaj nauči.
Potreben je pravi pristop, ki ga moja inštruktorica očitno ima, »nori znanstveniki« pa očitno
ne. Zakaj potem veljajo za strokovnjake oziroma so lahko profesorji v gimnazijah, mi ni jasno, rečem lahko le, da bo učiteljica naravoslovja v osnovni šoli otroke o fiziki očitno naučila precej več kot oni.