Koper je mesto na slovenski obali. Slovenska obala obsega Koper, Izolo, Ankaran, Piran in Portorož. Slovenska obala je dolga 47 kilometrov. Znana je kot Istrska regija in je od Italijanske meje oddaljena 5 kilometrov. Mesto ima edinstveno ekologijo in se šteje kot zelo pomemben nacionalni naravni vir. Mestno pristanišče  je pomemben prispevek gospodarstvu  občine. Obala pokriva samo eden odstotek Slovenije. Mestna luka  tudi vpliva na turizem. Zaradi tega se je na referendumu mesto Ankaran odločilo leta 2011, da se bo odcepilo od Koprske občine. S primarnim razlogom, da bi ustanovili svojo lastno občino.

koper

Mesto je destilacija za številne sredozemske potniške  linije. Leta 2016 je mesto pričakovalo 65 potniških ladij. Mesto je na kopnem povezano s Slovenijo preko avtoceste, preko katere lahko ne prekinjeno dosežete Ljubljano, Madžarsko, Italijo ali pa Avstrijo. Pred kratkim so  odprli tudi nov del avtoceste, ki povezuje Koper s Portorožem. Pred izgradnjo tega dela avtoceste je oseba, ki se vsak dan vozila iz Kopra v Portorož mogla voziti po ozki obalni cesti, na kateri so se pogosto pojavljali zastoji in nesreče.

Samo mesto je staro več kot tisoč let. Ustanovljeno je bilo v času Rimljanov. Najzgodnejše trgovanje med Koprom in Benetkami je bilo zabeleženo leta 932. Koper je zelo lepo mesto, še posebej v centru mesta, kjer je bil zgrajen dolg betonski pomol, po katerem se lahko v celoti sprehodite. Najbolj znana atrakcija centra je stari mestni trg, kjer se nahaja stari cerkveni stolp, ki stoji zraven gradu. V stolpu je najstarejši zvonec v Sloveniji. V gradu se danes nahaja Turistični center.

V center mesta se morate sprehoditi peš, saj so ceste zelo ozke in ni veliko prostora za gibanje. Med turistično sezono so ulice zelo zapolnjene s turisti. Med sezono se na glavnem trgu odprejo številne tržnice in trgovine. Trgovine so manjše in so ena poleg druge. Najbližje trgovko središče je v industrijski coni. Na pomolu so številne urejene plaže in restavracije. Celoten pomol je bil obnovljen leta 2013-2014, ob obnovi so zamenjali celotni pomol in pristanišče za jadrnice. Obnovili so mestni teater in cesto, ki se razteza čez celotno središče. Ob cesti so zasajene palme. Ki  dajejo mestu mediteranski pridih..

Koper ima v industrijski coni veliko možnosti nakupovanja, vse od malih trgovin do supermarketov. Celotno področje vam lahko ponudi vse kar si želite. Pred leti so med turistično sezono proti večeru na pomolu organizirali letni kino,  po obnovi pa so prireditev prestavili na prenovljeno mestno ploščad.