Otroški avtosedežiVarni in ustrezno udobni so otroški avtosedeži le takrat, ko imajo tako ustrezno varnostno opremo, so primerni uporabnikovi torej otroški starosti in teži, ter so nenazadnje pravilno nameščeni v avtomobilu.

Starši se ob dilemah, ko kupujejo otroški avtosedež, v veliki večini primerov posvečajo predvsem varnostnim elementom. Veliko staršev ob nakupu otroškega avtosedeža pomisli, na nameščanje in pritrjevanje le tega v vozilo, na namestitev in privezovanje otroka, ter ne nazadnje vzdrževanje otroškega avtosedeža.

Otroški avtosedeži so pravilno pripeti v vozilu takrat, ko čvrsto stoji na avtomobilskem sedežu tudi v primeru trka ali nenadnih pojemkov.

V prvi vrsti je za zagotovitev ustrezne pritrditve pomembno upoštevanje navodil, v naslednjem koraku ugotoviti ustrezen način pripenjanja ter postopek pravilno izvesti.

Otroški avtosedež lahko najprej pritrdimo klasično, to pomeni, da je za pritrditev dovolj tritočkovni varnostni pas, ki ga ima danes večina vozil na naših cestah. Klasičen način pripenjanja otroškega avtosedeža je namenjen najširšemu krogu uporabnikov.

Pred več kot desetletjem je klasičen način pritrjevanja začel nadomeščat isofix način vpetja, katerega značilni elementi so isofix zatiči vpeti v karoserijo vozila. Nekateri otroški avtosedeži skupine 1 imajo dodaten pas na hrbtišču, ki se prek vrhnjega dela avtomobilskega sedeža pripne na posebno kljukico nameščeno na hrbtišču avtomobilskega sedeža. Drugi otroški sedeži skupine 1 imajo dodatno gibljivo nameščeno podporno nogo, ki v primeru močnega zaviranja, nase prevzame del pojemka in preprečuje nagibanje avtosedeža naprej.

Avtomobil opremljen z sistemom isofix ima hkrati tudi možnost kombiniranja z klasičnim vpetjem prek tritočkovnega varnostnega pasa.

Veliko dilem je tudi na temo kam v avto sodijo otroški avtosedeži. Namestitev spredaj je primernejša, ko je v vozilu poleg otroka zgolj ena oseba, ter lahko tako najhitreje otroku nudi nadzor in vse potrebno, da se bo počutil udobno. Namestitev zadaj je primernejša z varnostnega vidika, saj avtomobil v primeru trka več absorbirane sile pojemka prenese na prednje sedeže, na zadnjih sedežih pa se le-ta v precejšni meri zmanjša.