Poganjalec je tista otroška oprema, ki je dandanes pri otrocih najbolj priljubljena.

Otroška oprema je sestavljena iz različnih segmentov. Poganjalce nekateri uvrščajo v kategorijo pripomočkov za igro in sprostitev, spet drugi pa tudi med pripomočke namenjene učenju. Ne glede na to v katero kategorijo se uvrstijo, pomembno je, da poganjalci lahko bistveno izboljšajo otrokovo motoriko. Od koles se poganjalci razlikujejo le po tem, da nimajo pedal in da morajo otroci ravnotežje držati s pomočjo nog. Pri nakupu poganjalca je pomembno, da je slednji dovolj visok. Nikakor ne sme biti previsok ali prenizek, saj tako ne bo opravljal svoje funkcije dovolj učinkovito. Kot smo že omenili je podobna otroška oprema kolo, vendar je kolo rezervirano za tiste nekoliko starejše otroke, ki znajo že zelo dobro hoditi in ki imajo močno razvito ravnotežje. Poganjalček se lahko uporablja kot predhodnik kolesa, da na njem otrok osvoji osnovne veščine in nato preide na kolo. Nekateri otroci nato v le nekaj dneh osvojijo vožnjo s kolesom in ne potrebujejo niti pomožnih koles.

otroška oprema

Otroška oprema pri poganjalcih je tudi čelada. Čelada je smiselna, saj lahko otrok pade in se poškoduje, medtem ko čelada poskrbi, da je otrokova glava zavarovana. Tisti starši, ki veliko pozornost namenijo varnosti, pa lahko kupijo tudi opremo, kot so ščitniki za komolce in kolena. Slednji praviloma niso potrebni. Poganjalec je lahko lesen ali plastičen, obstajajo pa tudi takšni, ki so kovinski. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da je najbolje, da se kupi leseni poganjalček, saj je slednji najbolj naraven, hkrati pa tudi najlažji. Na internetu boste lahko našli celo navodila, kako je mogoče iz starega otroškega kolesa narediti ličnega poganjalčka, vendar bi vam kljub temu namignili, da je veliko bolje, da razmislite o nakupu novega.

Otroška oprema med katero sodijo tudi poganjalci je nujno potrebna za otrokov motoričen in gibalni razvoj, hkrati pa mu omogoča nadzorovanje ravnotežja.