javne dražbeNedavno od tega je slovenska vojska izvedla javno dražbo premičnin in kljub sprva velikemu zmigovanju z glavo – večina vozil je bila namreč nevoznih in starih več kot 10 ali 20 let (najstarejše celo 40 let) – so od javne dražbe odnesli približno 60. 000 evrov izkupička. Z njim bodo poskušali delno posodobiti in obnoviti obstoječi vozni park, dražbo pa nameravajo v kratkem ponoviti. Jim bodo sledila tudi druge javne institucije?

Javne dražbe premičnin imajo že tako ali tako načeloma zelo nizke izklicne cene, glede na dotrajanost omenjenega voznega parka pa so bile cene še znatno nižje. Tisti, ki so se udeležili javne dražbe so povedali, da so premičnine kupili za rezervne dele ali pa so bili sami zbiratelji. Dejstvo je, da je od bogatega nabora premičnin, ki so jih ponudili na dražbi, bilo vozno samo eno, a navkljub temu, so se uspešno rešili celotnega voznega parka in s tem osrečili sebe in vse tiste, ki so se udeležili javne dražbe.

Javne dražbe premičnin so že v osnovi veliko manjši zalogaj kot nepremičnine. V večini primerov potrebujete samo veljavni osebni dokument, predplačilo varščine ni potrebno. Pred samim začetkom javne dražbe imate na voljo nekaj časa, da si ogledate stanje vozila (ali katere druge premičnine) in če z njim niste zadovoljni oz. Niste zadovoljni z razmerjem izklicne cene in osnovne kvalitete vozila, lahko od dražbe takoj odstopite. Svetujemo vam, da si za ogled vzamete dovolj časa ali pa se na ogled vozila odpravite mojstrom, ki se na te stvari spozna bolje od vas, saj potem, ko je javna dražba izpeljana in ste na njej uspešno sodelovali, reklamacije niso več možne. Lahko bi napisali, da what you see is what you get, zato nobena previdnost ne bo odveč.

Ko enkrat poravnate kupnino, je vozilo vaše: lažje kot tako res ne morete do nove premičnine!