Zobni aparat je pripomoček, ki odpravlja zobne in čeljustne nepravilnosti, ki ne poškoduje zob. Deluje na zobe s primerno silo, tako da se začnejo premikati v želeno smer. Sodobne hitre in manj vidne ortodontske metode so pripeljale do tega, da se tudi vse več odraslih odloča za poravnavo svojih zobnih nepravilnosti. Čakalne dobe za zobni aparat so lahko tudi do 8 let, ker se čakalne dobe razlikujejo med posameznimi ordinacijami. Do tesnega stanja zob, nepravilnega razvoja čeljusti ter drugih ortodontskih nepravilnosti pride tako zaradi dednih kot tudi zaradi okoljskih dejavnikov. Dedovanja nagnjenosti k pretesnemu stanju zob ni mogoče nadzorovati. Slabe navade, ki vodijo v ortodontske nepravilnosti pa vključujejo dihanje skozi usta, vrivanje jezika med zobe pri požiranju in sesanje dude ali prsta.

zobni aparat

Zelo veliko je različnih vrst zobnih aparatov in rarzličnih tehnik. Razlikujemo jih glede na to kako so vstavljanje, kje je aparat nameščen, in glede na izvor sile.

Nesnemni zobni aparat:

Nesnemni ali fiksni aparati so nesnemljivi in si jih pacienti sami ne morete odstraniti.

  • Klasični kovinski aparat najpogosteje uporabljen in zmeraj najprimernejši za težje nepravilnosti.
  • Samozaklepalni  aparat: Pri sistemu samozaklepnih mehanizmov pa se uporabljajo nosilci, pri katerih ni potrebno vpenjanje žičnih lokov v utor nosilca.
  • Brezbarvni oziroma beli aparati: Glavna značilnost brezbarvnih belih aparatov je neopaznost, zato so pri pacientih precej popularni.
  • Ligvalni aparati: Lingvalni aparati so nameščeni na notranji strani zobnega loka.

Snemni  aparati:

Za razliko od nesnemljivih se snemljivi oziroma snemni zobni aparat lahko vzame iz ust.

  • Nevidni zobni aparat: V zadnjem času postajajo čedalje bolj popularni snemljivi aparati iz posebne folije oziroma prozorne plastične mase.
  • Funkcionalni aparati: Funkcionalni aparat se uporablja, kadar se želi poseči v medsebojni odnos dinamičnega ravnovesja sil v ustni votlini.
  • Aktivna snemnljiva plošča: Aktivna snemljiva plošča je primerna predvsem za otroke. Namenjena je vplivanju na razvoj čeljustnic in pripravi prostora za izraščanje stalnih zob.