Zobni kamen je lahko velik problem, če se preveč nabere. Zato je redno čiščenje zobnega kamna nujno za vaše zdravje in da ohranite zobe. Zobni kamen lahko očistite takoj po jedi s pravo in kvalitetno zobno pasto ter raznimi ščetkami in nitkami, ki sežejo vse kotičke zob in med njimi, da odstranite vso hrano in bakterije. Tako lahko takoj odstranite tanjše plasti kamna, ki so dejansko bakterije, ki se nalagajo. Neredna in nezadostna ustna higiena ali določene zdravstvene težave lahko privedejo do tega, da se vam naloži več kamna na zobe, kar lahko preverite s posebnimi barvili za zobni kamen, ki ga dobite v lekarni ali na internetu.

zobni kamen

Če se nabere zobni kamen, se zobje nekoliko obarvajo rumeno ali sivo. To pomeni, da je to plast treba odstraniti in to lahko naredi vaš zobozdravnik ob rednem pregledu. Ta postopek je zelo hiter in neboleč. Če pa se nabere zobni kamen v debelejših plasteh, da je zob hrapav in se morda začne nabirati še pod dlesnimi, kar naredi žepke, ki oddajajo neprijeten vonj, potem vas bo zobozdravnik napotil k ustnemu higieniku. Ta ima več časa, da se vas bolj temeljito loti in ima tudi aparature oziroma orodje ter veščine, kako odstraniti tak zobni kamen, ki je trdovraten. Če tega ne stori, se vam bosta pojavila karies in parodontoza.

V primeru, da je zobni kamen prodrl res globoko in ga ne more odstraniti niti higienik, pa je nujno, da to stori kirurg, ki bo dlesen odmaknil in očistil spodnji del zoba, da ne bo več prihajalo do vnetij. Nevarno je, da se vname korenina zoba, kar lahko povzroči izpad zoba. S posebnimi metodami se tudi to lahko rešuje do neke mere, če pa po enem letu ni bolje, je treba zob izdreti. Vendar je pot do tja dolga, zato se priporoča reden pregled in sprotno odstranjevaje kamna, ki se nabere na zobeh, pa ne boste imeli nobene težave več. Naročite se na pregled.