Med pomembnejše gradbene elemente, sodijo tiste naprave, ki skrbijo za nemoteno čiščenje odpadnih voda. Danes jih poznamo pod nazivom čistilne naprave. To so kompleksne gradbene komponente, ki zahtevajo točno določen priklop sistema in upoštevanje predpisanih standardov, da bi zagotovili brezhibno delovanje. Uporabljajo pa se torej za čiščenje odpadnih voda, saj je spuščanje odpadne gospodinjske vode v naravo že nekaj časa prepovedano. Večji del gospodinjstev je priključenih na javno kanalizacijo, druga pa te možnosti nimajo in potrebujejo čistilno napravo. Te pomembne gradbene elemente ločimo v dve skupini, prva so betonske, druga pa plastične čistilne naprave. Prve so bolj vzdržljive in okolju prijaznejše, druge pa se lažje vgradijo in so cenejše.

čistilne naprave

Kakšna je cena čistilnih naprav?
Cene teh naprav se razlikujejo in niso fiksne. Odvisne so namreč od velikosti naprave, materiala in tipa. Velikost se navadno spreminja glede na število ljudi v gospodinjstvu in porabo vode, kadar sta oba dejavnika večja, je posledično večja in dražja tudi čistilna naprava. Cena pa je odvisna še od materiala, torej ali gre za čistilno napravo iz betona ali plastike. Slednja je cenejša od betonske, prav tako je tudi lažja za vgradnjo, je pa manj vzdržljiva in okolju manj prijazna. Povsem konkretno se cene čistilnih naprav navadno gibljejo med 1500€ in 3500€, za točen znesek pa pošljite povpraševanje podjetju na priloženi povezavi.

Kako je z vzdrževanjem čistilnih naprav?
Najpomembnejše pravilo vzdrževanja in ohranjanja življenjske dobe čistilnih naprav je, da se v odtok ne mečejo vse stvari. Nekatere lahko namreč pokvarijo naprave, zato morate biti previdni. Predvsem gre tu za stvari, ki se ne razgradijo v vodi, kot so hrana, velike količine soli, razni toaletni pripomočki in podobno. Cena popravila je lahko namreč precej visoka, zato se je pametno temu izogniti. Čistilne naprave so torej odporen in izjemno pomemben gradben element, ki imajo ob pravilni uporabi dolgo življenjsko dobo in vam lahko služijo dolga leta.