Gliste pri otrocih so zelo pogost pojav. Kako odpraviti gliste pri otrocih in druge nevšečnosti si lahko ogledate tukaj. Tveganje za gliste pri otrocih lahko zmanjšamo s točno določenimi ukrepi, predvsem z dobro higieno. Najpogostejši povzročitelj glistavosti pri otrocih so podančice, med povzročitelji pa se lahko znajdejo tudi človeške gliste in trakulje.

Jajčeca glist se lahko v telo otroka prenesejo z živili, gliste pa lahko dobi tudi od živali ali v peskovniku, kjer se igra več otrok. Gliste se v telo vnesejo preko ust v želodec in črevesja, kjer nato poteka razvoj glist od jajčeca do odrasle gliste. Gliste ponoči pridejo do zadnjika, kjer ob zadnjični odprtini izležejo jajčeca. Ta jajčeca povzročajo srbenje. Otrok se praska, pri tem pridejo jajčeca za nohte in posledično spet v usta. Tako je krog samookužbe sklenjen.

 gliste pri otrocih

Podančice so vidne v blatu kot 1 do 2 milimetra dolge nitke, ki se gibljejo. Človeška glista ima videz deževnika. Trakulje pa ponavadi ne opazite cele, ampak najdete v blatu njene odpadle člene, ki so veliki od 5 do 10 milimetrov.

Gliste pri otrocih spremljajo značilni simptomi. Za starše je zelo pomembno, da te simptome prepoznate in pravočasno ukrepate, še preden se stanje poslabša. Simptomi so včasih precej neopazni, zato jih številni starši spregledajo. Najpogostejši simptom, ki opozarja na gliste pri otrocih, je prav trebušna bolečina. Pri tem lahko otrok tudi izgubi apetit. Gliste pri otrocih se lahko odražajo tudi v obliki driske, bruhanja, slabosti, včasih pride celo do slabokrvnosti.

Zaradi nelagodja, ki ga povzročajo gliste, ima otrok lahko težave z nočnim počitkom. Če sumite, da ima otrok gliste, obvezno obiščite zdravnika. Le – ta bo otroka pregledal in mu predpisal zdravilo proti glistam. Ob jemanju zdravila je treba skrbeti tudi za osebno higieno.Gliste pri otrocih so veliko pogosteje kot gliste pri odraslih. Največkrat se vzrok skriva v neustrezni higieni.