Na kakšnem ležišču ležimo je zelo pomembno za dober spanec. Kadar se odločimo za menjavo ležišča je dobro, da se prej pozanimamo katero ležišče bomo izbrali, ker potem, ko enkrat kupimo in se zavedamo, da smo storili napako je že skoraj prepozno.Ležišča

Za izbiro ležišča je odvisno od vsakega posameznika posebej, ker ima vsak svoj okus. Nekaterim ustrezajo trša nekaterim pa ravno ti ne odgovarjajo zato imajo raje mehkejša. Vendar je običajno, da se na trših ležiščih spi bolje, vendar zaradi zdravstvenih težav ni vedno tako (naprimer bolečine v hrbtu in podobno). Cena ležišča vsekakor ni pomembna in tudi pri najdražjih ležiščih ni zagotovo, da se boste dobro naspali. Lahko vam bo odgovarjala ravno najcenejše ležišče saj se bosta na njej najbolje naspali. Kadar nakupujete novo ležišče je dobro, da prej naredimo preizkus in se tako vsaj malo prepričamo, da smo izbrali pravo ležišče (priporočljivo je, da testiramo vsaj 15 minut). Tako da naročanje preko spleta, ne da bi prej že bili seznanjeni, ni priporočljivo. Menjavanje ležišča je priporočljiva na vsakih 10 let ne glede, da imate veljavno garancijo, razen v primeru da se ležišče prej uniči.

Poznamo več vrst ležišč, kateri eni so bolj priporočljivi, nekateri manj. Sama pena ali lateks nista najbolj priporočljiva saj čez čas se sprimeta skupaj in tako nastane udrtina. Najboljše so ležišča, ki te podpirajo in se čez čas ne usedejo. Da se ne usedejo poskrbijo žepkaste vzmeti, ki se umaknejo tam, kjer je nastane pritisk. Nad te vzmeti pa potem pride spominska pena ali lateks, ki poskrbi za mehkobo ležišča. Od materiala na vrhu je potem odvisna tudi trdota.

Kadar izbiramo ležišča je potrebno izbrati takšna, ki so vsaj 10 cm daljša od naše višine, za bolj udoben spanec. Poznamo kar nekaj standardnih dimenzij ležišč. Največja dimenzija je 180x200cm. Priporočljivo je, da so ležišča iz naravnih materialov.