odvzem vozniškega dovoljenjaV današnjih časih je na cesti vse več vozil med katerimi se najdejo tudi vozniki, ki po predpisih ne bi smeli voziti, zato take voznike včasih doleti tudi odvzem vozniškega dovoljenja. Taki vozniki ne sodijo na cesto saj ogrožajo sebe kakor tudi vse druge, ki so udeleženi v prometu.

Kot sem že omenil takim voznikom odvzamejo vozniško dovoljenje za to pa so ponavadi krivi naslednji razlogi: eden izmed njih in ponavadi tudi najbolj pogost je alkohol. Za odvzem vozniškega dovoljenja je ponavadi potrebno, da alkotest pokaže 0.53 miligrama alkohola (na liter izdihanega zraka), pri voznikih začetnikih pa je številka nekoliko manjša saj je za odvzem potrebno samo 0,23 miligrama alkohola.

Eden izmed razlogov je tudi to, da se kljub vsem znakom in opozorilom še vedno peljejo v nasprotno smer kot je na primer na avtocesti ali na hitrih cestah kjer sta dva pasova ali več prometnih pasov.

Velikokrat je razlog za odvzem vozniškega dovoljenja tudi to, da si ljudje predstavljajo, da vozijo nekakšen dirkalnik in tako vozijo več kot pa je dovoljeno na posamezni cesti. Še en iz med razlogov pa je lahko tudi, če ste pod vplivom prepovedanih substanc.

Vsak, ki se mu zgodi odvzem vozniškega dovoljenja, pa ima tudi možnost, da si vozniško dovoljenje pridobi nazaj. Kriterijev, za pridobitev vozniškega dovoljenja, je kar nekaj vendar najpomembnejši so naslednji: storilec, kateremu so odvzeli dovoljenje, mora imeti zelo obrazložen in tudi utemeljen predlog vložiti pa ga mora pravočasno. Storilec mora imeti sabo tudi potrjeno zdravniško spričevalo, ki potrjuje, da je voznik, kateremu so odvzeli dovoljenje, sposoben spet voziti, zato je dobro, da se kar se da hitro naročite na zdravniški pregled. Poleg vsega tega pa je tu še sodišče, ki oceni ali lahko storilec, kateri je doživel odvzem vozniškega dovoljenja, pridobi dovoljenje nazaj ali ne.