Onlay je rešitev za težave z zobmi. Gre za inlay/onlay protezo, ki nadomesti vaš uničen zob, ki ga uniči karies in je treba zob dobro obdelati. Dejansko je ta proteza izjemno dober nadomestek za krone, primeren pa je za tiste, ki si ne želite invazivne terapije. Če se poškodujeta zgornja ploskev zoba ali tudi stranska, je ta metoda super, ker zapre odprtino in hkrati poveča stabilnost zoba, ker ustvari podporno strukturo.

 onlay

Onlay protetični nadomestek se ustvari v laboratoriju. Prej vam mora zobozdravnik odvzeti odtis zob, ki jih sanira in tudi odtis čeljusti. S tem je zagotovil, da se bo protetika povsem prilegla vašemu telesu. Tako se tudi dobro zaprejo vsi poškodovani deli zoba, kar je nujno, da ne pride do novih poškodb in kariesa ter vnetij.

Protetični nadomestek onlay se naredi v barvi, kot so vaši ostali zobje, ker imamo ljudje zelo različne barve zob. Narejen je iz kvalitetne mase, ki je odporna na razbarvanje. Tako boste imeli dolgo časa lep videz in se zobje med seboj ne bodo razlikovali zato nihče ne bo ugotovil, da je zob popravljen.

Ker je karies oslabil zob, je onlay prava rešitev, da se ga ojača. Tega se ne da narediti z navadno zalivko in je tudi zelo težko jo uporabiti na težko dostopnih mestih. To je še posebej očitno pri poškodbah, ki so med dvema zoboma. Ta protetični nadomestek je res idealen za to, da se funkcija zoba povsem povrne in se sanira le tisti del zoba, ki je utrpel poškodbe, medtem ko ostali del zoba ostane nedotaknjen.

Dobra novica je to, da se ta protetika tako prilega, da boste zob bistveno lažje čistili, zato pa bo možnost kariesa zmanjšana na minimum. Če hočete čim dlje ohraniti lastne zobe in zgledati dobro ter imeti stabilno ogrodje za zob, potem je ta rešitev za vas idealna. Seveda bo zobozdravnik o tem odločil in povedal, ali je vaš zob za to primeren ali ne.