Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je skupina presnovnih motenj glukoze, za katero je značilna kronično povišana vrednost glukoze v krvi. Vse o sladkorni bolezni si preberite tukaj. Glukoza, ki ji rečemo tudi krvni sladkor, je pomemben vir energije za celice mišic in drugih tkiv. Hkrati je najpomembnejši vir energije za delovanje možganov.

Da bi razumeli sladkorno bolezen, moramo najprej vedeti, kako deluje zdrav organizem: Glukoza, ki jo zaužijemo, se v črevesju absorbira in preide v krvni obtok. To povzroči povišanje koncentracije glukoze v krvi, kar je signal za sproščanje inzulina iz trebušne slinavke. Inzulin omogoči privzem glukoze iz krvi v celice, ki jo uporabijo kot vir energije za svoje delovanje.

Sladkorna bolezen nastane, če pride do pomanjkanja učinkov inzulina: če trebušna slinavka ne proizvede dovolj inzulina, da bi opravil svojo nalogo in, če se celice inzulina ne odzivajo. Posledično glukoza ne more vstopiti v celice, zato v visokih koncentracijah ostaja v krvi.

 sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen se deli na več tipov: tip 1 nastane zaradi uničenja beta celic v trebušni slinavki, tip 2 nastane zaradi zmanjšane odzivnosti tkiv na inzulin in gestacijska sladkorna bolezen, ki nastane v nosečnosti zaradi vplivov hormonov. Simptomi sladkorne bolezni so odvisni od koncentracije krvnega sladkorja. Višja kot bo, bolj bodo simptomi značilni za diabetes.

Sladkorno bolezen je potrebno ugotoviti in primerno zdraviti, sicer lahko pride do mnogih akutnih pa tudi kroničnih zapletov, med katerimi so nekateri celo življenje ogrožajoči. Zdravljenje sladkorne bolezni in vzdrževanje normoglikemije je izrednega pomena za preprečevanje zapletov, med katerimi so nekateri življenjsko ogrožajoči, drugi pa bolniku pomembno zmanjšajo kvaliteto življenja.

Sladkorna bolezen se lahko učinkovito zdravi z različnimi zdravili. Cilj medikamentoznega zdravljenja je doseči in vzdrževati normalno raven glukoze v krvi. Sladkorna bolezen je precej pogosta kronična presnovna bolezen. Glede na mehanizem nastanka jo delimo na različne tipe bolezni. Za blaženje simptomov kroničnih zapletov obstajajo zelo učinkovite terapije.