sportna-prehranaV življenju vsakega človeka, ki se ukvarja s športom, ima pravilna prehrana zelo velik pomen, sploh v primeru, če se nekdo s športom ukvarja poklicno ali se udeležuje kakšnih športnih tekmovanj. Hrana, ki jo športnik vnese v telo bo zelo verjetno vplivala na njegove športne rezultate, zato je zelo pomembno, da prehrana športniku zagotovi vse potrebne elemente za premagovanje naprezanj med dolgimi in napornimi treningi. Pravilna prehrana bo omogočila, da bo telo bolj zmogljivo in sposobno samo premagovati vsakodnevne strese in obremenitve.

Vsaj dve uri pred pričetkom treninga je dobro nekaj malega zaužiti, da bo krvni sladkor med treningi ostal stabilen. Priporočljivi so predvsem kompleksni ogljikovi hidrati, kot sta polnozrnat kruh ali riž, ki se absorbirajo počasi in zagotavljajo dolgotrajno dovajanje energije.

Pri ustrezni prehrani je zelo pomemben tudi zajtrk, saj s pravilno sestavljenim zajtrkom telesu dodamo hranila, ki jih nato izkorišča ves dan. Zajtrk človeka tudi primerno nasiti in s tem se izognemo težavi, da bi sredi dopoldneva začutili volčjo lakoto. Dan je torej treba začeti z zajtrkom,  poleg še dveh glavnih obrokov (kosilo in večerja) je treba zaužiti še vmesne malice, ki telesu zagotavljajo neprestan dotok energije. Priporočljivo je, da so jedilniki sestavljeni že za nekaj dni vnaprej.

Po opravljenem treningu je pomemben regeneracijski obrok, ki poskrbi za regeneracijo in obnovo mišic in telesa. Najbolj priporočljivo in tudi enostavno je po opravljenih treningih piti proteinske napitke in aminokisline, saj se ti hitro prebavijo, poleg tega so bolj priročni za uporabo, predvsem v primeru treniranja v fitnes centru in ne doma. Po vrnitvi domov pa sledijo enako uravnoteženi obroki, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, beljakovine, zelenjavo in nekaj malega maščob.

Pri doseganju popolnih rezultatov si je mogoč e pomagati tudi z raznimi prehranskimi dodatki, ki zagotavljajo, da telo hitreje dobi vse potrebne vitamine, minerale in aminokisline. Določeni prehranski dodatki ne pomagajo samo pri regeneraciji in obnovi mišične mase, ampak pridobivanje mišične mase tudi pospešijo.