Beli čajČaj je brezalkoholna pijača iz sadja ali zelišč. Je najbolj razširjena pijača na svetu, takoj za vodo. Poznamo kamilični, šipkov, zeleni, črni in beli čaj. Ponudbo belih čajev si lahko ogledate na strani www.skodelica-caja.com/caji/beli.html.

Beli čaj izvira iz Kitajske, veliko pa ga pridelujejo tudi v Indiji, Tajvanu, Tajski in Nepalu. Je posebnost kitajske province Fujian. Beli čaj je sorta čaja, ki ni fermetiran in oksidiran. Pripravljen je iz lističev pravega čajevca, pogosto pa vsebuje tudi brste in mlade liste čajevca, ki vsebujejo manj teina. Zaradi tega je v belem čaju vsebnost kofeina nižja od vsebnosti v zelenem čaju. Ime beli čaj izhaja iz srebrno-belih dlačic na neodprtih popkih rastline. Obiranje čaja je ročno. Pri obiranju morajo biti pozorni, da mladi lističi in brsti ne pridejo v stik s kožo vse do uporabe. Takoj po obiranju brstiče za nekaj časa izpostavijo pari. Čaj se nekaj ur suši na soncu, zato da se lističi rahlo omehčajo ter tako pride do naravne fermentacije, nato pa ga zapakirajo. Obstaja veliko vrst belega čaja, najbolj razširjeni pa so Bai Hao Yinzhen, Bai Mu Dan in Ceylon White. Beli čaj ima tako kot druge vrste čajev tudi nekaj zdravilnih učinkov. Uživanje čaja izboljšuje presnovo, deluje proti bakterijsko in proti virusno, deluje proti arteriosklerozi, varuje raven sladkorja, holesterola in pritiska v krvi ter krepi kosti. Pijača ni bela ali brezbarvna, ampak bledo rumene barve. Ima nežen in lahek okus.

Čaj pripravimo po kitajskem tradicionalnem načinu. Idealna temperatura za pripravo dobrega belega čaja je 80 °C. Najprej lističe splaknemo z vodo ter jih tako umijemo. V čajnik damo od 3 do 5 g čajnih lističev, ki jih zatem še enkrat prelijemo z vodo. Pustimo stati pet sekund. Čaj prelijemo vsaj trikrat in največ šestkrat. Poznavalci pravijo, da je potrebno beli čaj piti brez mleka in sladkorja. Želimo vam veliko užitkov ob pitju!