Beljakovine nemesnega izvoraZa odraslega in zdravega človeka je normalen vnos beljakovin na dan okoli 40-60 g, s tem da se ta vrednost s starostjo znižuje, s povečano fizično aktivnostjo pa seveda povečuje, saj so beljakovine ključne za brezhibno delovanje našega organizma in imunskega sistema. Čeprav je še zmeraj najboljši vir beljakovin meso, lahko s pravilno kombinacijo ostalih proteinskih virov vseeno v vaše telo vnesete optimalno količino, ki jo potrebujete, kljub temu, da se aktivno ukvarjate s športom.

Če ste vegetarijanec in uživate mlečne izdelke, gotovo poznate sirotko (ang. whey). Ta je najboljši vir za beljakovine, poleg kazeina, ki je takoj na drugem mestu po priljubljenosti. Potem imate na voljo še jajca (zlasti beljak ima visok delež beljakovin) ter različne vrste sira. Če pa se izogibate tako mesu kot mlečnim izdelkom, morate poseči po beljakovinah, ki so rastlinskega izvora. Če ste se odločili za to možnost, se morate zavedati, da je za popoln vnos vseh esencialnih aminokislin potrebno nekaj taktiziranja.

Beljakovine so namreč sestavljene iz aminokislin. Z uživanjem mesa dobimo vse potrebne aminokisline, kar pa ne velja za rastlinske proteine. Glavni vir rastlinskih beljakovin so različne stročnice, oreščki in zelo priljubljena soja, ki pa jih moramo, če želimo zagotoviti vnos vseh potrebnih aminokislin, med seboj kombinirati. Priporočeno je, da koruzo zaužijemo z grahom ali fižolom, lečo kombiniramo skupaj z oreščki, čičeriko s sezamom… Možnosti je nešteto, vendar je ravno zaradi tega priporočljivo, da preden se lotite takega prehranjevanja v roke vzamete strokovno knjigo ali se kako drugače informirate, sicer se nam lahko kasneje pojavijo zdravstvene težave.

Čedalje več športnikov se odloča za vegetarijanski način življenja in med njimi so tudi taki, ki dosegajo vrhunske rezultate. S tem postaja tudi trditev, da vegetarijanec ne more biti uspešen športnik, ker mu primanjkujejo beljakovine, čedalje večji mit, ki nima pravih argumentov.