AvtosedežiAvtosedeži so otrokom in drugim mlajšim potnikom v vozilu, namenjeni sedeži za udobno in varno prevažanje v vozilu. Napredek tehnologije, znanosti ter samo zavedanje posledic prometnih nesreč se odraža tudi na področju otrok in drugih mlajših potnikov v vozilu. Časi, ko se je otroke prevažalo v naročju staršev ali starejših oseb, košarah, ali kar preprosto posedene na sedež za odrasle osebe so k sreči preteklost nekih minulih davnih dni. Spremembe, ki jih imajo sodobni avtosedeži seveda niso tako revolucionarne, ko so bile spremembe v času, ko se pojavile njihove pionirske različice. Kljub temu, da razlike več niso tako ogromne, kot je sedenje otroka na sedežu v primerjavi z sedenjem otroka v posebej zanj načrtovanem in izdelanem avtosedežu, se dogajajo spremembe pri predpisih, zakonih in standardih. Slednjim seveda sledijo proizvajalci, posledično se prek prodajalcev spremembe dotaknejo kupcev.  Spremembe, ki so jih avtosedeži doživeli v zadnjem času sledijo predvsem zavedanju, da otroci na eni strani rastejo in odraščajo, ter se posledično spreminjajo njihove fizikalne lastnosti kot so višina in teža, neprimerno bolj kot pri odraslih, na drugi pa nekateri otroci po svojih fizikalnih lastnosti odstopajo od neke širše množice svojih vrstnikov. V ta namen se je določilo standarde, ki po otrokovih fizikalnih lastnostih kot so teža, velikost in starost na eni strani naredijo največji množici populacije ustrezne lastnosti, na drugi pa manjši množici otrok, ki z fizikalnimi lastnostimi odstopajo od svojih vrstnikov, v enaki meri zagotovijo varno in udobno prevažanje v cestnem prometu.

Tako so avtosedeži zadnje generacije razvrščeni v več razredov, ki so pri izbiri zlahka prepoznavni z preprostimi simboli vsakemu, kateri se bo odločil za nakup. Lastnosti otrok, po katerem so avtosedeži zadnje generacije razvrščeni so v grobem razvrščeni na tri večje skupine, v vsakdanjem pogovornem jeziku jih imenujemo : lupinica ali jajček, sedež in jahač.  Seveda takšna razvrstitev ne bi bila dovolj za zagotovitev otroku primernega, varnega in udobnega avtosedeža. Poleg prej omenjenih osnovnih skupin so avtosedeži razdeljeni na štiri skupin ter dve dodatni podskupini.

Poleg tega avtosedeži zahtevajo nekaj skrbi in pozornosti pri samem nameščanj v vozilo. Zahteve vseh, tako proizvajalcev kot prodajalcev in nazadnje uporabnikov so osredotočeni predvsem na varno, enostavno, preprosto namestitev. Pri tem so v pomoč proizvajalci vozil, ki že dve desetletji v vozila vgrajujejo standardizirane sisteme za pritrjevanje otroških sedišč. Oprema je standardna, torej enaka za vse proizvajalce tako vozil, kot sedežev, ter serijska. Dobri avtosedeži  so tudi enostavni za samo nameščanje v vozilo.