Otroška sobaStarši v pričakovanju otroka imajo ogromno idej in želja, ena izmed teh je tudi otroška soba, v kateri naj bi dojenček, malček in kasneje otrok preživel veliko časa. Ob vseh možnostih, ki jih trgovci ponujajo, je fino, če razmislimo, kaj otrok v določenem obdobju potrebuje, pazimo na kakovostne materiale in praktične stvari, ki jih lahko uporabljamo čim dlje in za več različnih stvari.

Nekateri starši se odločijo za nakup pohištva v stilu, drugi so sami svoji mojstri, nekateri pa uporabijo stvari, ki jih imajo in samo kaj dokupijo. Dojenček potrebuje le zibelko ali manjšo otroško posteljo ter previjalno mizo, v kateri so navadno zložena tudi oblačila. Z odraščanjem otroka pa tudi otroška soba postaja polnejša.

Kdaj se začne otroška soba dejansko uporabljati? Nekateri dajo vanje dojenčke spat že od prvega dne in je tako v uporabi že od začetka. V večini majhni otroci, če že, tam samo spijo, igrajo se pa v prostorih, kjer se največ zadržujejo tudi odrasli, torej v dnevnih prostorih kot sta dnevna soba in jedilnica. Polne otroške sobe postajajo po 5. letu, morda še kasneje, ko otrok že potrebuje občasno čas zase in svojo igro. Otroška soba je njegovo varno zavetje, kjer lahko v miru pogleda pravljico ali se zaigra z najljubšimi igračami.

Pri otroški sobi moramo biti pozorni tudi pri izbiri barv in materialov. Pri materialih je treba paziti, da so takšni, ki prenesejo kakšne udarce igrač in vsekakor ne izberemo pohištva z ostrimi robovi. Barve lahko vplivajo na razpoloženje in dinamiko otroka, zato se splača pobrskati ali se informirati o tem, kakšne barve je smiselno dati v otroške sobe in seveda ne pretiravati. Svetloba ima pomembno funkcijo otroške sobe, sploh v šolskem obdobju otroka, ko je otrok več za mizo.

Praktično je, če je v otroški sobi kakšna vtičnica ali dve, dobra svetila in čim manj natrpanosti. Otroško sobo se lahko s stilom uredi, vsekakor je pravilo manj je več, pa to kakovostno. Pri opremljanju naj bo otroška soba mišljena za prihodnost – pri otroku nikoli ne smemo načrtovati le nekaj let vnaprej, vedno moramo poskrbeti, da bo s čim manj truda oprema primerna tudi za kasnejšo uporabo.