Sončna elektrarna je nizka investicija glede na to, koliko dobite nazaj. Dejansko imate zastonj elektriko in še ogrevanje lahko imate zraven, če se ogrevate na elektriko ali imate toplotno črpalko. Zdaj, ko subvencionira gradnjo sončne elektrarne eko sklad, pa tudi občasno občine ter so še drugi razpisi, se to splača izkoristiti. Grbanja sončnih elektrarn je v porastu a še na začetku. Sama cena sončne elektrarne je odvisna od tega, katere vrste je in kako je velika. Najprej se izračuna, kakšno porabo imate in glede nato bo tako velika sončna elektrarna. Če boste hoteli oddajati elektriko v omrežje ter s  tem kaj zasluziti, bo morala biti dosti večja, ker njena učinkovitost in velika. To bodo izračunali mojstri. Sama cena je odvisna tudi od kakovosti izvedbe in samih sončnih panelov.

sončna elektrarna

Ko se načrtuje sončna elektrarna nikar ne glejte nato, kaj je najceneje, ker bi bila to napaka. Treba je gledati na to, kaj je za vas najbolje in kaj se na tem kraju, kjer je stavba sploh splača. Najprej je treba gledati na podnebje. Koliko je sonca in koliko teme ter megle in oblakov. Če slednje prevladuje, potem boste kupili amorfne celice, ki niso najboljše kvalitete, ne delujejo več kot 15 let in nimajo toliko garancije. Njihova učinkovitost je polovico manjša kot učinkovitost najboljših sončnih panelov.

Vendar pozor, na nekaterih krajih se močna samo taka sončna elektrarna. Ta ni primerna za oddajan je elektrike v omrežje ampak le za svojo oskrbo. Še posebej, če se je ne da preklopiti v javno električno mrožje, ki je dejansko velika baterija. Tam je lektira ves čas in se jo dodaj in dobiva iz omrežja, sproti pa jo porabi tisti, ki jo takrat  potrebuje. Kakovostna sončna elektrarna je možna skoraj povsod. Zanjo boste dobili subvencijo če je priklopljena v javno električno omrežje. Splača se, ker ima dogo garancijo in 40 letno dobo.