Verjetno vsi poznate vsaj koga, ki ga pestijo težave z zgago. Gre za pekoč občutek, ki izvira iz sredine prsnega koša oziroma zgornjega dela želodca, od tu pa se bolečina širi navzgor proti grlu. Včasih ta občutek mine hitro, pri nekaterih pa traja tudi po več ur. V tem primeru želimo ugotoviti, kaj pomaga proti zgagi, da se neprijetnega občutka čim prej znebimo.

Zgaga je danes zelo pogost pojav, zato ni težko poiskati informacij o tem, kaj pomaga proti zgagi. Zavedati pa se je potrebno, da so sprožilci zgage lahko zelo različni, zato vsak posameznik najbolje ve, kakšni ukrepi najbolje učinkujejo.

Kaj pomaga proti zgagi

Kaj je zgaga in zakaj prihaja do pekoče občutka v želodcu?

Če želite ugotoviti, kaj pomaga proti zgagi, potem se je dobro seznaniti s tem, kaj zgaga sploh je. Začeti moramo z izrazom refluks želodčne kisline, ki je pomembna za prebavo beljakovin, ščiti pred okužbami in še mnogo drugega. Nastaja v želodcu, njeno vračanje nazaj v požiralnik pa preprečuje mišica spodnja zapiralka požiralnika.

Ta deluje kot nekakšna vrata in se odpre, ko hrana iz požiralnika vstopi v želodec, in se zapre, da vsebina želodca ne more nazaj v požiralnik. Težava pa nastane, če se mišica zapiralka preveč sprosti ali prepogosto odpira. Takrat želodčno kislino spušča v požiralnik, kjer pride v stik s sluznico kar povzroči neprijeten občutek, ki mu pravimo zgaga.

Z nekaj preprostimi ukrepi nad težave z zgago

Če želite vedet, kaj pomaga proti zgagi, potem je dobro poznati nekaj najpogostejših dejavnikov tveganja za zgago. Ti se sicer razlikujejo od posameznika do posameznika. Med najpogostejšimi sprožilci so preobilni obroki, začinjena hrana, mastna hrana, kajenje, prekomerna teža, stres, nosečnost, nekatera zdravila, nezadostno žvečenje hrane, in še mnogo drugega.

Torej, če iščete odgovor na vprašanje, kaj pomaga proti zgagi, potem je to zagotovo izogibanje hrani, ki jo povzroča. Poleg tega se izogibajte alkoholu, gaziranim pijačam, kajenju in sokovom iz agrumov. Zgago si lahko lajšate s sodo bikarbono, dvignete vzglavje postelje, z nošenjem ohlapnih oblačil in z žvečenje žvečilnih gumijev. Poleg vseh omenjenih ukrepov ne pozabite tudi na zmanjšanje stresa, zato se skušajte umiriti in poskrbeti za obilno mero udobja.